"Kouč neradí. Kouč je osoba, ktorá ti poskytne bezpečný a dôverný priestor na znovuobjavenie tvojich pokladov, skrytého potenciálu, aby si si mohol a vedel poradiť sám. Najväčší odborník na tvoj život, si ty sám." Život s koučom

1

“Dobrý život je proces, nie je to stav bytia. Je to smer, nie cieľ.” Carl Rogers

1

"Nie je vždy nevyhnutné, aby nám niekto radil….Každý má svetlo pravdy vo svojom srdci a ak sme dostatočne uvedomelí a pokojní, odpoveď nájdeme vo svojom vnútri. No vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky"….

1

"Najjednoduchší spôsob ako prekonávať životné prekážky, je nájsť zmysel v ich prekonávaní."

1

“Všetko, čo nás irituje na druhých, nás môže viesť k porozumeniu samých seba.” Carl Gustav Jung

1

Prečo koučing funguje a čo by ste o koučovaní mali vedieť - 2.časť (pokračovanie)

Podelím sa s vami o cenné informácie, ktoré by ste mali absorbovať ešte predtým, ako absolvujete prvú ochutnávku koučingu.

Život s koučom

O tom, ako ma koučing “dostal” som písala v predchádzajúcom blogu, ak ste si to nestihli prečítať, nájdete ho tu….Nášmu  ideálnemu vzťahu predchádzala zoznamka na diaľku, hodiny samoštúdia, vyhľadávania informácií, absolvovania kurzu, ktorý mi mal potvrdiť zhodu, respektíve to, či si s koučingom “padneme do oka”. Už som písala, že veľkú úlohu pri nadväzovaní nášho vzťahu zohrala úprimnosť, fakty a vlastná skúsenosť s tým, že koučing naozaj funguje.  Priznám sa, že boli aj pochybnosti a to hlavne v začiatkoch, keď som nedokázala odlíšiť profesionálny koučing - ten autentický od “fake” koučingu, ktorého podstata spočíva v niečom inom ako pomáhať druhým a sebe v rozvoji.  Našťastie som nezablúdila :-)

Podelím sa s vami o cenné informácie, ktoré by ste mali absorbovať ešte predtým, ako absolvujete prvú ochutnávku koučingu. Je dobré mať prehľad, byť informovaný, poznať a vnímať rozdiely, súvislosti presne tak, ako je dobré mať preštudovanú teóriu zoskoku s padákom skôr, ako urobíme prvý krok do atmosféry. Pokúsim sa vám to podať tak, aby ste si to nie len zapamätali, ale aby ste to vedeli vierohodne posunúť ďalej každému, kto sa o koučing zaujíma.

Už viete, čo je cieľom koučovania?
Cieľom koučovania je nastavenie rovnováhy v živote. Podstatou koučovania je docieliť lepšie vnímanie reality a prijímanie väčšej zodpovednosti za svoj vlastný život a za všetko, čo sa odhodláme počas svojho života urobiť. Koučing by mal byť postupný, plynulý proces, vďaka ktorému bude váš život kvalitnejší. Aké jednoduché, však? :-)

Samotný proces koučovania je individuálnym umením. Niektorí ho prirovnávajú k tancu, iní k improvizovanej divadelnej hre. Koučovanie je intenzívny a efektívny PROCES kladenia OTÁZOK zameraných na cieľ klienta, ktorý klientovi pomáha uvedomiť si realitu, nájsť riešenia a naplánovať prvé akčné kroky. Najčastejšie si klient z koučovania odnáša: uvedomenie si reality, rozhodnutie o zmene, návod ako na to…., hlavu plnú nápadov a odhodlanie ich zrealizovať, myšlienky, ktoré potrebuje spracovať, nakopnutie a plán akčných krokov.

Okrem tanca a divadelnej hry je koučing prirovnávaný často k jazde s kočom, taxíkom a tiež k jazde na bicykli.
Asi to bude tým, že koučovanie, resp. slovo coach  pôvodom z maďarčiny  znamená – kočiar, koč /prípadne kočiš, taxikár/ - prenesenie klienta odtiaľ kde je, kde sa nachádza, tam, kam chce ísť s tým, že klient určuje, kadiaľ tá cesta povedie. Kouč je spolusediaci pozorovateľ a partner, ktorý síce drží volant, ale klient je ten, ktorý sa rozhoduje kadiaľ tá cesta povedie, kde sa urobí medzizastávka a kde bude konečná.

Aj pre milovníkov umenia sa ponúka vysvetlenie na úrovni ich chápania. Koučing je  prirovnávaný k umeniu výroby rámov pre obraz-umelecké dielo. Kouč vytvára  myšlienkový rámec pre klienta, v ktorom môžu zažiariť jeho ciele, riešenia a prvé kroky. Úlohou kouča je postarať sa o to, aby každý klient dostal správny rám - rámec. Kouč ale nikdy nevytvára obsah.
Koučing má veľa motivačných a inšpirujúcich definícií, ale určite sa zhodujú v jednom, že je to individuálne umenie šité na mieru pre každého klienta a tie najlepšie riešenia si vytvára klient sám.

Prečo Koučing funguje a ako pomáha

Na celom svete pôsobí okolo 48 000 profesionálnych koučov. Pre lepšiu predstavivosť, na Slovensku je niečo cez 100 certifikovaných koučov, z toho asi 50 koučov profesionálov. Podľa Globálnej štúdie ICF /Medzinárodná federácia koučov/ z roku 2009 o klientoch koučovania, koučing prináša dobrú návratnosť investície pre individuálnych klientov a veľmi dobrú návratnosť investície pre firmy. Návratnosť investície do koučingu potvrdilo 86% firiem a 68% individuálnych klientov. Koučing priniesol aj ďalšie pozitíva, ako napríklad, zlepšenie sebaistoty, vzťahov, komunikačných zručností a zlepšenie rovnováhy práce a života. Koučing má na svedomí aj zlepšenie pracovnej výkonnosti a časového manažmentu. Ako je to možné?
Koučing je proces podporujúci sebavedomie jednotlivcov, pri hľadaní nových nápadov a alternatívnych riešení, pomáha znovunastoliť sebadôveru pri riešení náročných výziev. Samozrejmosťou v koučingu je uvažovanie z hľadiska potenciálu a nie výkonu, jasná špecifikácia akčných krokov a merateľnosť výsledkov.
A tu sa dostávame k bodu, kedy je možno potrebné vysvetliť niektoré odlišnosti a pojmy, na základe ktorých dochádza často k nepochopeniu koučingu a k rôznym nedorozumeniam. Ak poviete niekomu “ idem ku koučovi”,   čo ho ako prvé napadne a čo si predstaví? Trénera? Mentora? Či poradcu?
Sedenie s koučom, neznamená to, že máte stretnutie s trénerom a už vôbec nie s terapeutom. Kouč vám nebude do ničoho “kecať” a ani nastavovať cieľ, ten si stanovíte sami. Koučing stavia na princípe “win-win”, čo by mohlo byť pre trénera problémom :-) Ak máte chuť šprtať sa v minulosti a hľadať príčiny poriadne hlboko, ten terapeut bude asi lepšia voľba. S koučom sa zameriate na hľadanie riešení a presuniete sa do budúcnosti.

“Rozhovor o problémoch vytvára problémy!
Rozhovor o riešeniach vytvára riešenia.”

Steve de Shazer

Môže sa stať, že vás konzultant a mentor nepustia k slovu, môžu mať pocit, že ešte nemáte  čo povedať. Kouč verí predovšetkým v klientove schopnosti  a jeho /neviditeľný/ potenciál. Koučing je partnerský vzťah, v ktorom sa klient aktívne podieľa na zmene.
Koučing nie je všeliek. Niekedy klient naozaj potrebuje dobrú radu a spoľahlivú poradenskú firmu. V koučingu sa klienti sami rozhodujú, určujú si priority, definujú konkrétne ciele, hľadajú riešenia a preberajú za svoje rozhodnutia zodpovednosť.
V poslednej dobe stretávam veľa ľudí, ktorí sú presvedčení, že sú rodenými koučmi a koučujú všetkých naokolo vrátane detí, partnerov, kolegov, priateľov a vedia už s istotou povedať, že koučing nefunguje, pretože nikto ich rady nebral vážne a nikto ich nepočúval. :-)  Ešteže sa v koučingu  neradí a neposudzuje.
Kouč nikdy nenahrádza psychológa, terapeuta, konzultanta, mentora, ani priateľa, nesnaží sa kontrolovať klientovo myslenie, nemanipuluje, neposudzuje a neradí.

“Ako kouč verím v to, čo nevidím”

Timothy Gallway

Možno si hovoríte, že koučing nie je pre vás. Aby ste sa o tom presvedčili, skúste si odpovedať na zopár otázok:

Chcete a cítite potrebu na sebe pracovať? – Ste z tých, kto sa nebojí prevziať väčšiu zodpovednosť za svoj vlastný život a za všetko, čo sa odhodláte počas svojho života urobiť?
Viete včas rozpoznať, či potrebujete uskutočniť nejakú životnú zmenu? Ste schopní vidieť dostatok nových možností a alternatív? Viete nájsť cestu von z bludného kruhu?
Patríte medzi tých ľudí, ktorí presne vedia čo chcú?
Čo teda chcete, čo ste ochotní pre to urobiť a kedy?
Ste kľúčový zamestnanec alebo vedúci pracovník, ktorý  využíva koučing ako efektívny nástroj pre rozvoj leadershipu?
Viete presne, čo to vo vašom prípade znamená “žiť život naplno a s radosťou”?
Máte prácu, ktorá vás živí a dáva vám zmysel?
Viete z povinnosti urobiť zábavu?
Viete si udržať motiváciu /v čomkoľvek/?
Viete si urobiť jasno vo svojich životných cieľoch, prioritách?
Stíhate všetko, čo si bežne naplánujete a ste pritom v pohode?

Ešte stále si myslíte, že koučing nie je pre vás?

Ochutnajte Život s koučom a žite život s radosťou :-)   

 

Káva so Život s koučom

Kontakt

Moje meno je Slávka Kočanová, som profesionálny certifikovaný kouč, Váš partner v oblasti osobného rozvoja, životných zmien, v profesnej a podnikateľskej sfére a Váš sprievodca pre Život s koučom.

Ing. Slávka Kočanová, PCC (ICF)
ČR +420 777 902 100
SR. +421 908 158 268
info@zivotskoucom.sk

Vaše osobné údaje sú u nás v bezpečí a budeme (spol. DE-WORKS, s.r.o. - poskytovateľ koučingových a poradenských služieb pod názvom Život s koučom - Slávka Kočanová) ich na základe Vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre vzájomnú komunikáciu a súhlas so zasielaním obchodných ponúk a informácií. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať zaslaním e-maila.

©2024 Život s koučom | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET