"Kouč neradí. Kouč je osoba, ktorá ti poskytne bezpečný a dôverný priestor na znovuobjavenie tvojich pokladov, skrytého potenciálu, aby si si mohol a vedel poradiť sám. Najväčší odborník na tvoj život, si ty sám." Život s koučom

1

“Dobrý život je proces, nie je to stav bytia. Je to smer, nie cieľ.” Carl Rogers

1

"Nie je vždy nevyhnutné, aby nám niekto radil….Každý má svetlo pravdy vo svojom srdci a ak sme dostatočne uvedomelí a pokojní, odpoveď nájdeme vo svojom vnútri. No vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky"….

1

"Najjednoduchší spôsob ako prekonávať životné prekážky, je nájsť zmysel v ich prekonávaní."

1

“Všetko, čo nás irituje na druhých, nás môže viesť k porozumeniu samých seba.” Carl Gustav Jung

1

Príbeh pani Janky a pána Jozefa, ktorí majú niečo spoločné - nefunkčné vzťahy

Život s koučom

 

Začnem tým “menej” komplikovaným, ale rovnako zamotaným príbehom pani Janky, ktorá chcela konečne žiť podľa vlastných predstáv a nie podľa predstáv a očakávaní okolia. Naše prvé stretnutie bolo síce úplne o niečom inom, ako bolo samotné koučovanie, pretože to pani Janka potrebovala najprv zo seba dostať von, vyrozprávať sa a dokonca prišla aj s riešením. Všetko to však nabralo iný spád, keď som položila prvé otázky a keď sa na svoj život, na svoje priority a hodnoty úprimne pozrela z iného uhla pohľadu. Zrazu videla aj to, čo by za iných okolností nevnímala, alebo videla by o niečo neskôr.

Nie nadarmo sa hovorí, že profesionálny/certifikovaný kouč vás posunie o pár krokov, možno aj rokov bližšie k vášmu šťastiu, pričom ušetríte mnoho času a energie. Hneď potom, ako sa pani Janka vyrozprávala a podelila sa so mnou o svoje riešenie, ktorým bol jej podnikateľský zámer, nasledovalo hlboké uvedomenie si toho, kvôli čomu to všetko vlastne chce a čo je za tým...

Bol to jej nefunkčný vzťah s partnerom, ktorý ju naštartoval k tomu, aby niečo zmenila. Bola to túžba po slobode, ktorú si však nemohla dovoliť, pretože bola podľa jej slov maximálne vo vzťahu závislá a už nemala síl na ňom ďalej pracovať.  Aby mohla z nefunkčného vzťahu uniknúť, potrebovala finančnú nezávislosť. Na otázku, či to má byť budúcnosť bez partnera, nemala jasnú odpoveď. Takto to však už nemôže ísť ďalej. Niečo sa musí zmeniť a na tom niečom sa pani Janka rozhodla popracovať so mnou. Vybrala si koučovací program Vzťahy. Rozhodla sa dať tomu ešte jednu šancu a skúsiť to inak.

Pripomína vám jej príbeh niečo? Mne zlatú klietku, v ktorej je nádherný, ale smutný vtáčik. Vták, ktorý zabudol spievať a už vobec si nepamätá, čo je to lietať a ktorému to navyše každý deň niekto vyhadzuje na oči. Si neschopná, nepotrebná, nič nevieš, nedokážeš, si nula!

Pamätám si jedno príslovie: "Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...” , ale nepamätám si nič také, že keď vtáčka lapali, nôž mu pri krku držali. Tým som chcela naznačiť, že výhovorkami a obviňovaním druhých sa v koučovaní a ani v živote ďalej neposunieme, iba ak by sme chceli ostať v minulosti. To  pani Janka nechcela. Túžila po slobode - mentálnej aj finančnej. S čím teda začať na tejto ceste za slobodou? Moja častá otázka v tejto situácii je: Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce? :-)

Na prvom stretnutí si pani Janka zadefinovala, čo naozaj chce ona sama, nie tí druhí. Uvedomila si realitu, čo má pod kontrolou a za čo je v tejto jej situácii zodpovedná ona a za čo už nie. Čo môže, vie a chce zmeniť. V rámci koučovania si pani Janka uvedomila, čo to znamená byť sama sebou a v ktorých situáciách, či roliach dokáže byť skutočne sama sebou. Na ďalších stretnutiach sme pracovali na vzťahu k samej sebe, na bariérach - strach a obavy, ktoré jej bránili byť sama sebou v roli manželky, kamarátky, matky a ako odolávať tlaku okolia. Pani Janka sa prostredníctvom koučovania učila porozumieť samej sebe, vlastným emóciám, vzorcom správania a taktiež okoliu. Predstava, že sa otvoria dvierka na zlatej klietke ju zneistela - nadobudnúť slobodu znamená v jej prípade opustiť istoty, ktoré má. Stojí to za to? Aké vidí možnosti a čo je naozaj ochotná pre to urobiť? Pani Janka si uvedomila, čoho sa najviac obáva - bola to predstava extrému, preto ocenila to, na čo si sama prišla - na malé krôčiky, ktoré sú medzi minulosťou a budúcnosťou a ktoré nie sú až tak náročné, bolestivé ako veľké extrémne skoky do neznáma. Naopak, môže to byť zábavné, vzrušujúce, môže si ich dokonca užiť. Predstava, ako vytrhne dvierka na klietke, ako ju premaľuje na zelenú, ako v nej začne spievať, ako si vyletí z klietky, keď to bude potrebovať….K tomu ale potrebuje vedieť, čo sú jej skutočné-reálne predstavy, ako často, kde vyletí, s kým a ako bude spievať - dorozumievať sa, aký zaujme postoj, ak bude okolie namietať a tlačiť na ňu.

Pani Janka objavila čaro malých krokov, porozumela si, naučila sa ako odolávať tlaku okolia, ako si nebrať nič osobne, ako nežiť svoj život podľa predstáv a očakávaní niekoho iného, ale žiť svoj vlastný život po boku niekoho, kto sa ju naučil rešpektovať a dávať jej priestor, bezpečný priestor. Najprv si ale musela vytvoriť vlastnú predstavu toho, čo naozaj chce. Ak teda chce mať dobré a zdravé vzťahy, musela si prísť na to, čo to vlastne znamená a ako by to mohlo fungovať inak - lepšie. Pani Janka si na to prišla. Týmto sa ale cesta nekončí, naopak. O dobré a zdravé vzťahy sa treba starať ako o kvetinku, skonštatovala na záver pani Jana. A začala realizovať svoj podnikateľský zámer.


&

 

Pán Jozef vedel presne čo chce :-) Chcel pochopiť svojich najbližších, prečo konajú ako konajú, pretože mal pocit, že ak sa nič nezmení, tak exploduje. Manželka si žije svoj život, pravdepodobne ho už ani nepotrebuje, resp. len keď horí. Aj deti si žijú svoj život, tiež ho potrebujú, len keď horí. Rodičia ho potrebujú aj keď nehorí, ale to práve nepotrebuje on.

Pán Jozef chcel koučovaním zlepšiť svoje vzťahy.

Najprv chcel ale meniť ostatných, čo si na začiatku uvedomil, že je  skoro nemožné a nie je to v jeho moci. Prišiel si ale na to, čo meniť môže a je toho celkom dosť. Pán Jozef si uvedomil, čo mu najviac chýba v komunikácii, našiel spôsoby a iné možnosti, ako komunikáciu so svojim okolím vylepšiť, ako si nebrať reakcie najbližších osobne, aký postoj k ním zaujať, čo si z toho zobrať a čo konkrétne robiť každý deň, aby to bolo inak. Našiel spôsob aj na to, ako si dobiť baterky. Vyhľadávať vedomo príležitosti a skúšať, vnímať, čo sa deje okolo, pochopiť prečo sa to deje a prijať to. Vedomo žiť svoj život v rovnováhe, užívať si maličkosti.

Pán Jozef pochopil, že zmenu musí začať od seba a ak sa niekto pridá, bude to signál, že to funguje. Kým to ale nevyskúša, nič sa nezmení. A nič sa nezmení, keď sa nič nezmení.

 

Aj vy máte ten pocit, že vo vašich vzťahoch niečo škrípe? Máte už dlhšiu dobu pocit, že žijete svoj život podľa predstáv niekoho iného?  Vyskúšajte koučovací program VZŤAHY 

 

PS: Tieto príbehy nie sú všeobecný návod pre všetkých, je to len inšpirácia pre tých z vás, ktorí sa chcú zamerať na riešenia a nie na problémy. A keďže ste všetci originálni, svoj vlastný návod si nosíte v sebe. Ja ako kouč Vám ho pomôžem znovuobjaviť.

Mená v týchto príbehoch sú kvôli zachovaniu dôvery a diskrétnosti pozmenené.

 

Kontakt

Moje meno je Slávka Kočanová, som profesionálny certifikovaný kouč, Váš partner v oblasti osobného rozvoja, životných zmien, v profesnej a podnikateľskej sfére a Váš sprievodca pre Život s koučom.

Ing. Slávka Kočanová, PCC (ICF)
ČR +420 777 902 100
SR. +421 908 158 268
info@zivotskoucom.sk

Vaše osobné údaje sú u nás v bezpečí a budeme (spol. DE-WORKS, s.r.o. - poskytovateľ koučingových a poradenských služieb pod názvom Život s koučom - Slávka Kočanová) ich na základe Vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre vzájomnú komunikáciu a súhlas so zasielaním obchodných ponúk a informácií. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať zaslaním e-maila.

©2024 Život s koučom | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET