"Kouč neradí. Kouč je osoba, ktorá ti poskytne bezpečný a dôverný priestor na znovuobjavenie tvojich pokladov, skrytého potenciálu, aby si si mohol a vedel poradiť sám. Najväčší odborník na tvoj život, si ty sám." Život s koučom

1

“Dobrý život je proces, nie je to stav bytia. Je to smer, nie cieľ.” Carl Rogers

1

"Nie je vždy nevyhnutné, aby nám niekto radil….Každý má svetlo pravdy vo svojom srdci a ak sme dostatočne uvedomelí a pokojní, odpoveď nájdeme vo svojom vnútri. No vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky"….

1

"Najjednoduchší spôsob ako prekonávať životné prekážky, je nájsť zmysel v ich prekonávaní."

1

“Všetko, čo nás irituje na druhých, nás môže viesť k porozumeniu samých seba.” Carl Gustav Jung

1

Mami, poď ma koučovať...

 

...zneli nedávno slová mojej druhorodenej 7 ročnej Lary. S jej láskavým dovolením píšem tento blog, ako inak, pre nás - pre vás. Poniektorí ste už tento náš príbeh počuli, kade chodím, tam ho rozprávam :-) .  Je úžasný, pretože je o nevinnej a otvorenej malinkej detskej mysli, ktorá “nič” podobné ako my dospeláci nerieši. A myslela to vážne.
 

 

Život s koučom

 

Nedávno sme sa v rámci nevyhnutného nakupovania, kedže nám chodidlá stále rastú, vybrali do košického obchoďáka. V rámci medzinákupnej pauzy sme zamierili na malé občerstvenie, aby sme dobili baterky. Klasika. Ešte sme si ani nesadli a Lara sa na mňa obrátila s naliehavou požiadavkou. Nebola to prosba, ani príkaz. Bola to žiadosť, pri ktorej na mňa vypleštila svoje veľké okále. Kto ju pozná vie, že sú neodolateľné, keď k tomu ešte našpúli aj pery. “Mami, poď ma koučovať...” ...               

Priznám sa, že som na toto nebola pripravená. Priestory obchoďáka, hluk, zmena plánu, nastavenia a vlastná 7 ročná dcéra.

“Lara, nechceš sa radšej len tak porozprávať? Čo ťa trápi?”...pýtam sa s cieľom preskúmať, čo sa deje.

“Nie mami, chcem, aby si ma koučovala”. Prehĺtla som naprázdno, nečakala som takú neodbytnosť a presvedčivosť.

V tom momente, som prepla :-) na kouča.

“Tak teda, čo chceš riešiť, miláčku?”

“Chcem vedieť lepšie čítať”...

“Aha..., pokiaľ viem, čítať vieš, čo je to lepšie čítať? Skús mi to vysvetliť”. Túto časť vysvetľovania má ona najradšej. Vtedy sa cíti byť dôležitá a myslím, že má rada, keď jej niekto venuje pozornosť. Všetku svoju pozornosť. Presne ako jej rovesníci :-)

“No, vidíš tam tú tabuľu? Tam je napísané….J-e-d-i-n-e-č-n-á---100%--k-á-v-a- a-r-a-b-i-c-a”, potrápila si jazýček a dodala ”chcem vedieť rýchlejšie čítať, hneď to prečítať a nie koktať a predčítavať si”.

Tvárila som sa, že o ničom neviem...aj keď, ako mame mi je jasné, že naše čítanie nie je dokonalé.  

Pýtam sa teda v roli kouča ďalej… ”Ok, čiže, ako si spokojná so svojím čítaním teraz?

 Ako by si sa oznámkovala na stupnici od 1-10, kde 1 je to najhoršie a 10 najlepšie?” Nečakala, kým dopoviem, povedala 5.

“Vieš ale, že ja ťa tu dnes  v obchoďáku čítať nenaučím….no napriek tomu sa ťa opýtam: Na aké číslo chceš svoju spokojnosť s čítaním posunúť?”

“Taááák 10!”, odpovedala.

”Je 10 to číslo, čo vyjadrí tvoju maximálnu spokojnosť s čítaním?” S rozžiarenými okáľmi a plná očakávaní povedala áno.

“ Tak si skús predstaviť, že si v škole a čítaš na desiatku? Aké to je?” pýtam sa svojej malej klientky.

“Paráda, som najlepšia, pani učiteľka Zvolenská ma chváli, mám samé jednotky, čítam ako dospelá a všetkému rozumiem”

”Super! A ako sa pritom cítiš Larka?”

“Paráda mamka!” dodala už v miernej eufórii.

“A kde  v tele tu parádu cítiš?”

“Všade mamka, hlavne v hlave” :-)  

“A aký to má pre teba zmysel?” Tu sa trochu zháčila, lebo si nebola istá otázkou. A tak som to upresnila ďalšou otázkou - “Čo je na tom všetkom to najdôležitejšie?”

Zamyslela sa…hlboko a ja som dostala odpoveď, ktorá nie len mamám vyráža dych :-)

 

Život s koučom

 

“Najdôležitejšie bude to, že to dokážem” ...znela jej odpoveď a ja som pokračovala ďalej, s cieľom uistiť sa v tom, či vie, kedy tento moment nastane.

“A podľa čoho budeš vedieť, že si to dokázala?” pýtam sa.

“Budem so sebou spokojná, ty budeš rada, pani učiteľka tiež a určite ma pochváli”

“A čo zvláštne sa udeje potom, keď budeš spokojná?”....

“Potom budem šťastná, mamka”, povedala s kľudom Angličana, akoby sme sa rozprávali o tom, či bude zajtra svietiť slnko, alebo pršať a napila sa zopár dúškov jej obľúbenej nivey :-)  

“A ako veľmi chceš byť …../šťastná/?”, pýtam sa.

“Najviac na svete!”, skočila mi do reči.

“A-ha!... predpokladám, že s tým chceš niečo aj urobiť”, dodala som. Divne na mňa pozrela a odpovedala….”Jasné mamka, však vieš, že  som s tebou nechcela len tak pokecať”

Vyzerala dosť odhodlane, tak som sa jej na rovinu opýtala, či má už nejaký plán krokov, čo by mohla urobiť. Moja malá a k zmene odhodlaná klientka si dala veľký konkrétny záväzok, že bude každý deň čítať. Najprv si dala sľub, že prečíta každý večer pred spaním 4 strany v jej obľúbenej knižke - Danka a Janka.  Po prvom pokuse si svoj sľub vzhľadom k nereálnosti upravila. Tie štyri strany sa jej zdali byť na večer veľa, ale že by mohla začať s dvoma stranami a keď sa jej bude chcieť a bude vládať, tak si pridá. Ak nie, nič sa nedeje.

Vedela som, že k tomu potrebuje ešte niečo, čo by ju motivovalo naozaj to urobiť a vydržať a tak som sa jej opýtala: “Čo by ti ešte mohlo pomôcť v tom, aby si to naozaj každý večer urobila, nezabudla a bola by si so sebou spokojná a šťastná?” …..opäť dobila baterku jej obľúbeným nápojom, popremýšľala a zrazu jej očká zažiarili, akoby dostali signál zvnútra :-)

Rozsvietilo sa a ona dodala: “Ja už viem! Budem si to zapisovať do malého zápisníčka. Mamka, ale ja nemám žiaden zápisník! Aký zápisník máme doma? Máme vôbec nejaký? Kúpime ho teraz?” ….

Poznáte to? AHA moment. :-)

 

Ešte predtým, než som zaplatila za obľúbené drinky a moju Kávu s koučom :-), opýtala som sa jej poslednú koučovaciu otázku: “Kedy začínaš?” Jej odpoveď ma vôbec neprekvapila:  “Hneď ako dnes nájdeme zápisníček, mamka...” a huncútsky na mňa žmurkla.  Jasné, že sme doma našli minimálne 3 vhodné zápisníky, takže sme nič okrem topánok kupovať nemuseli. Večer sa čítalo a potom ďalší a ďalší. Prišla aj kríza, no tú sme prekonali malou úpravou sľubu - denným čítaním.

Na to, či je šťastná a so sebou spokojná na 10, by ste sa jej museli opýtať osobne. Pani učiteľka jej však nedávno dala veľkú pochvalu. No...a čo na to ja, ako mama-kouč?

Mňa napadá jeden skvelý citát od Jima Rohna : „Si len priemer piatich ľudí, s ktorými tráviš najviac času.“

Som veľmi rada za každú sekundu, ktorú môžem tráviť s mojimi deťmi, ktoré ma nekonečne inšpirujú, učia, podporujú a ktoré mi nastavujú zrkadlo.

V histórii sveta nie je vraj žiadna lepšia rada do života, ako sa dostať z miesta, kde ste teraz, na miesto, kde chcete byť, než, že si vyberiete inšpiratívnych ľudí, ktorí vás tam dostanú. Ľudia menia všetko a to je dokázaný fakt. Preto by sme si mali, ak sa chceme posúvať vpred, poriadne vyberať  ľudí, ktorí nás budú podporovať, inšpirovať a motivovať a nie takých, ktorí nás budú brzdiť.

Ďakujem mojej malej klientke, že sa na mňa s dôverou obrátila  a inšpirovala ma, ďakujem, že ste si tento príbeh prečítali až dokonca a ak si myslíte, že by niekoho potešil, či povzbudil, budem rada a vďačná, keď ho posuniete ďalej.

 

Slávka Kočanová

Váš partner a sprievodca pre Život s koučom

 

!Aktualizácia článku!

Od nášho spontánneho koučovania ubehlo zopár mesiacov. Neviem, či sa toto dá nazvať úspechom, ale...
moja malá klientka je so svojim čítaním veľmi spokojná, už sa na nič nesťažuje a dokonca veľmi rada číta knihy, ktoré si pravidelne vypožičiava v školskej knižnici. Čítanie už pre ňu nie je nočnou morou, naopak, patrí medzi jej obľúbené činnosti  doma a aj v škole je Čítanie jeden z jej naj predmetov. Navyše, moja malá klientka pochopila jednu veľmi dôležitú vec. Ak chce prekonať samú seba, musí urobiť prvý krok, nezáleži na tom, aký veľký ten krok je, dôležitejšie bude opakovať ho a uvedomiť si kvôli čomu to robí a čo tým získa. Moja malá klientka to už vie... :-)  Lebo kto vie "prečo", dokáže akékoľvek "ako".

 

Viete definovať, čo pre vás znamená úspech?

Poznáte svoje silné a slabé stránky?

Viete kam idete, ako sa tam dostanete a kedy tam budete? Vyskúšajte koučovací program KARIÉRA A ÚSPECH.

 

Kontakt

Moje meno je Slávka Kočanová, som profesionálny certifikovaný kouč, Váš partner v oblasti osobného rozvoja, životných zmien, v profesnej a podnikateľskej sfére a Váš sprievodca pre Život s koučom.

Ing. Slávka Kočanová, PCC (ICF)
ČR +420 777 902 100
SR. +421 908 158 268
info@zivotskoucom.sk

Vaše osobné údaje sú u nás v bezpečí a budeme (spol. DE-WORKS, s.r.o. - poskytovateľ koučingových a poradenských služieb pod názvom Život s koučom - Slávka Kočanová) ich na základe Vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre vzájomnú komunikáciu a súhlas so zasielaním obchodných ponúk a informácií. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať zaslaním e-maila.

©2024 Život s koučom | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET