"Kouč neradí. Kouč je osoba, ktorá ti poskytne bezpečný a dôverný priestor na znovuobjavenie tvojich pokladov, skrytého potenciálu, aby si si mohol a vedel poradiť sám. Najväčší odborník na tvoj život, si ty sám." Život s koučom

1

“Dobrý život je proces, nie je to stav bytia. Je to smer, nie cieľ.” Carl Rogers

1

"Nie je vždy nevyhnutné, aby nám niekto radil….Každý má svetlo pravdy vo svojom srdci a ak sme dostatočne uvedomelí a pokojní, odpoveď nájdeme vo svojom vnútri. No vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky"….

1

"Najjednoduchší spôsob ako prekonávať životné prekážky, je nájsť zmysel v ich prekonávaní."

1

“Všetko, čo nás irituje na druhých, nás môže viesť k porozumeniu samých seba.” Carl Gustav Jung

1

Ak chceš ísť rýchlo, choď sám. Ak chceš ísť ďaleko, poďme spolu

Život s koučom

Touto myšlienkou  začínam príspevok, ktorý nosím v hlave  od októbra minulého roka. Prečo prišiel na svet až v tomto roku /2018/? Pravdupovediac, čakala som a dúfala, že tento stav je len dočasný a niečo sa zmení k lepšiemu. Čo to niečo je? “Nefunkčný  vzťah” s FB.

 

Vrátim sa ale najskôr k citátu.  V čase, keď si ma koučing získal, alebo ak chcete, keď ma “dostal” a ja som sa naplno oddala tejto novej ušľachtilej profesii, dala som si záväzok, že sa budem držať slov americkej buddhistky Pem Chödrön:

 

“Pracujeme sami na sebe, aby sme mohli pomáhať ostatným, a tiež,

pomáhame ostatným, aby sme mohli pracovať sami na sebe.”

 

Táto zásada vysvetľuje okrem iného aj to, že koučing - moderný a efektívny nástroj sebarozvoja je metóda, pri ktorej, ak sa dodržiavajú všetky princípy profesionality a ľudskosti, napomáha nie len rozvoju koučovaných - tých, čo chcú, vedia a môžu, ale aj rozvoju mňa ako kouča a človeka zároveň. Za to vám všetkým mojim klientom patrí veľká vďaka. Táto naša spoločná interakcia v rozvoji a vzájomná podpora vysvetľuje aj to, prečo som si vybrala v úvode citát, ktorý som si vybrala a hneď aj zdôvodním, že od samého počiatku mojej koučovacej praxe som bola presvedčená o tom, že nemám záujem ísť sama a rýchlo, ale uprednostňujem spoločnú cestu s vami a ďaleko. A v tomto bode sa dostávam k samej podstate tohto príspevku. Na tejto mojej ceste “spolu a ďaleko” som si ako partnera  pre komunikáciu s vami vybrala pána FB :-)  Zo začiatku to bol krásny harmonický vzťah, aj keď nie s jasnými pravidlami, ale ako to už býva zvykom “keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú”.      A FB spieval veľmi pekne.

Musím však s úprimnosťou konštatovať…. to, že vás tu mám, a že ma dnes /aj keď nie v tom počte ako pred prieskumníkom/ čítate, vďačím práve môjmu partnerovi FB.  Ale ako už dobre viete, nič netrvá večne, nič nie je také, ako bolo predtým, časy sa menia a FB tiež. V  jeden krásny deň  roku minulého sa FB rozhodol, že so mnou /nie len so mnou/ nebude komunikovať a že jednoducho zruší aj to, čo som niekoľko mesiacov budovala - náš vzťah, našu komunikáciu a postaví medzi nás sprostredkovateľa, ktorého nazval “prieskumník”. Údajne ide len o pokus, v ktorom nás Slovákov /plus ďalšie 4 malé nepodstatné vzorky sveta/ FB testuje, koľko nám ľuďom na sociálnych sieťach môže “naložiť” a koľko zvládneme, s cieľom skvalitnenia obsahu sociálnych sieti, kde o obsahu nerozhodujete vy,  ani ja, ale pán FB.

Pre tých, ktorí na sociálnych sieťach fungujú len ako bežní užívatelia - profily stručne vysvetlím, čo sa udialo za posledné mesiace. FB presmeroval všetky príspevky, ktoré ste dostávali od vašich obľúbených stránok a ktoré ste dobrovoľne sledovali do nejakého zberača.  Na nástenke vášho profilu dnes môžete vidieť a čítať  len príspevky vašich priateľov. Všetko ostatné si musíte prácne vyhľadať a doslova vyhrabať - ak máte chuť a čas, v schránke zabudnutia - u prieskumníka. Výsledkom tohto pokusu,  nie len pre stránku Život s koučom, je dnes nízky dosah príspevkov, nízka čítanosť, málo lajkov a čo je pre mňa ako kouča najcennejšie -  spätná väzba je minimálna. Niekedy máte pocit, že si píšete sami so sebou, čo nie je práve to pravé motivujúce na spoločnej ceste a ďaleko. To, čo bolo niekedy štandardom, za to si musím dnes priplatiť a tento spoplatnený dosah nemám rovnako pod kontrolou. Priplatiť si musím za každú informáciu o akciách, workshopoch, ktorú chcem dostať k vám - už priaznivcom a “fanúšikom” mojej stránky, platiť musím aj za každé ďakujem a za všetko, čo sa k vám niekedy dostalo úplne samozrejme a zadarmo... stačilo dať slobodne  lajk na stránku, sledovať stránku, či odoberať jej príspevky. Dnes ide všetko do koša, do prieskumníka….do vesmíru.

Nuž, čo s týmto našim "nefunkčným FB vzťahom" a aké je teda riešenie?

Napadá ma zopár možností, jedna šanca a ďalšia skvelá myšlienka:

“Keď nemôžete nájsť cestu, urobte si novú”

Ja si chcem nájsť novú cestu k vám.  Preto som sa rozhodla  vytvoriť FB skupinu - komunitu pre všetkých, ktorí sa  chcú rozvíjať, posúvať a rásť spolu so mnou.

“Život s koučom inšpiruje”

 

Život s koučom

 

Pre tých, ktorí chcú byť "len" informovaní,  tu stále ostáva stránka Život s koučom - Slávka Kočanová. Na jej dešifrovanie však budete až do odvolania potrebovať FB Prieskumník.

V “kvázi” otvorenej skupine chcem  zdieľať informácie o:

- akciách, novinkách, workshopoch a ochutnávkach Života s koučom

- akciách, kurzoch ktorých som sa zúčastnila

- koučingu, jeho výhodách a o jeho využití v živote a praxi

- zaujímavých info a o inšpiratívnych zdrojoch  pre váš rozvoj

- zaujímavých osobnostiach, ktoré sa oplatí sledovať, čítať , inšpirovať sa

- všetkých mojich blogoch

+ vaše cenné názory, postrehy, odporúčania  a spätné väzby

 

A prečo mi na tom tak záleží?

V poslednej dobe sa stretávam s klientmi, ktorí sa nedostávajú k mojim príspevkom, mesiace o mne nedostali žiadnu informáciu, ušlo im zopár informácií o akciách a workshopoch a dokonca, boli aj takí, ktorí si mysleli, že už nie som :-) Vytvorením skupiny - komunity “ŽIVOT S KOUČOM INŠPIRUJE” budete vedieť, že stále existujem, že píšem a tvorím pre vás, že vás rada stretnem, uvidím a vypočujem bez toho, aby som vás posudzovala, manipulovala vás, či vám radila….Postarám sa o to, aby každý  zdieľaný príspevok bol viditeľný každému členovi skupiny, ktorý chce, vie a môže byť členom skupiny a jeho slobodne prejavený  záujem je reálny a seriózny. Je to síce dvojitá práca pre mňa, ale za pokus to stojí, čo myslíte?

 

Čo tým získate?

Informácie z prvej ruky a čas, priestor na zdieľanie skúseností, informácii s ľuďmi s rovnakou krvnou skupinou :-)

 

Čím začneme?

No, možno tým, že mi dáte nejakú spätnú väzbu, aby som vedela a cítila, že máte reálny záujem. A potom môžeme pokračovať tým, že sa pridáte do skupiny. Ďalší krok môže byť o tom, že skupinu pozdieľate, odporúčate priateľom….kľudne môžete zdieľať aj tento príspevok, pretože pravdepodobnosť, že sa publikovaním dostane k väčšine za priaznivých sociálnych podmienok  je 1:734 :-)

Ak sa tento post nedostane k čo najväčšej vzorke mojich priaznivcov  a priateľov, o to menšiu komunitu vytvoríme. Je to na nás. Mimochodom, viete, ako sa nazýva kouč, ktorý sedí hodiny nad písaním blogu  a následne po zverejnení je jeho dosah minimálny, pretože ostal niekde zahrabaný v  prieskumníku?   Nas…startovaný, skúsený a odhodlaný kouč :-)

 

A čo dodať na záver?

Ďakujem za vašu priazeň, pozornosť a dôveru. Obzvlášť ďakujem priaznivcom, "fanúšikom", priateľom, ktorí napriek prekážkam ako Prieskumník a iné FB “pomáhadlá” si našli a udržali cestu k Životu s koučom. Naozaj veľká vďaka a teším sa na nové skúsenosti, príležitosti, inšpirácie, námety, podnety, stretnutia a všetko čo nás čaká, na tejto spoločnej ceste a ďaleko.  

 

Slávka Kočanová

váš partner a sprievodca pre Život s koučom

Kontakt

Moje meno je Slávka Kočanová, som profesionálny certifikovaný kouč, Váš partner v oblasti osobného rozvoja, životných zmien, v profesnej a podnikateľskej sfére a Váš sprievodca pre Život s koučom.

Ing. Slávka Kočanová, PCC (ICF)
ČR +420 777 902 100
SR. +421 908 158 268
info@zivotskoucom.sk

Vaše osobné údaje sú u nás v bezpečí a budeme (spol. DE-WORKS, s.r.o. - poskytovateľ koučingových a poradenských služieb pod názvom Život s koučom - Slávka Kočanová) ich na základe Vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre vzájomnú komunikáciu a súhlas so zasielaním obchodných ponúk a informácií. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať zaslaním e-maila.

©2024 Život s koučom | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET