"Kouč neradí. Kouč je osoba, ktorá ti poskytne bezpečný a dôverný priestor na znovuobjavenie tvojich pokladov, skrytého potenciálu, aby si si mohol a vedel poradiť sám. Najväčší odborník na tvoj život, si ty sám." Život s koučom

1

“Dobrý život je proces, nie je to stav bytia. Je to smer, nie cieľ.” Carl Rogers

1

"Nie je vždy nevyhnutné, aby nám niekto radil….Každý má svetlo pravdy vo svojom srdci a ak sme dostatočne uvedomelí a pokojní, odpoveď nájdeme vo svojom vnútri. No vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky"….

1

"Najjednoduchší spôsob ako prekonávať životné prekážky, je nájsť zmysel v ich prekonávaní."

1

“Všetko, čo nás irituje na druhých, nás môže viesť k porozumeniu samých seba.” Carl Gustav Jung

1

11 bariér, ktoré nám bránia v prekonávaní samých seba

Život s koučom

Prečo jedenásť a nie dvanásť bariér? Kľudne by ich mohlo byť aj trinásť, na čísle nezáleží. Niekedy stačí aj jedna bariéra k tomu, aby sme ostali uväznení vo svojich predstavách, snoch, komfortných zónach, bublinách istôt, zlatých klietkach, či v reálnych problémoch.

 

 

“Byť architektom vášho života znamená, búrať bariéry vo vašej mysli.”

 

Napadlo mi, že by bolo celkom užitočné pre vás a možno aj pre mňa, urobiť si taký sumár najčastejších ľudských bariér, alebo ak chcete bŕzd, ktoré nám vedome-nevedome komplikujú život a s ktorými sa celkom sľubne dá pracovať, keby bolo keby….a keby sa chcelo :-)

Začnem od toho, čo nás najčastejšie brzdí v tom, aby sme vykročili, čo i len na chvíľu na prieskum, z našej komfortnej zóny.

 

Obavy - A čo ak sa rozhodnem zle? Viete o tom, že nikdy nebudeme mať dostatok informácií a každé nasledujúce riešenie je predsa len nejaké riešenie a najlepší spôsob ako opraviť zlé rozhodnutie je urobiť nové rozhodnutie? Kto ma pozná vie, že ja tých riešení vidím v tisícoch :-) Vždy robíme to najlepšie možné rozhodnutie s najlepšími informáciami, ktoré máme momentálne  k dispozícii. Mať tie najlepšie informácie znamená, byť vnímavý a mať myseľ otvorenú. Ako vám v tom pomôže Život s koučom? Priamymi otázkami vám pomôže nazerať na situáciu, v ktorej sa nachádzate, z iného uhla pohľadu a pomocou efektívnych nástrojov na rozhodovanie vám uľahčí výber z viacerých možností. Ostatné je už vo vašich rukách, vo vašom srdci a na vašej intuícii.

 

Ďalšou bariérou sú veľmi úzko súvisiace - Obavy z odmietnutia, neuznania, nerešpektovania a strach z neúspechu a zlyhania. Je pohodlnejšie ostať v niečom, čo nefunguje a niekedy je nám aj bolesť milšia ako predstava, že budeme musieť niečo zmeniť, niečo pochopiť, niečoho sa vzdať a niečo urobiť inak...."niečo" urobiť inak. Všetky tieto strachy a obavy pochádzajú väčšinou z dvoch zdrojov - strach z bolesti a obavy z neznáma-neistoty. A čo je liekom na tieto naše obavy? Nikto nebude riešiť náš život namiesto nás. Vždy existuje niekoľko možností a je na nás, či sa rozhodneme prevziať za naše konanie a činy zodpovednosť, alebo sa budeme skrývať "v nore ako zajac". Nikto iný nebude dávať do poriadku naše problémy. Existujú v našom okolí ľudia, ktorí nám budú radiť, dávať návrhy, čo by sa dalo urobiť lepšie, ale za určitou hranicou sme to vždy my, kto pozná tie najsprávnejšie odpovede a sme to my, kto to potrebuje urobiť!A vždy potrebujeme niekoho, kto kladie dobré otázky.

 

Naša stará známa - Lenivosť 

Nechce sa vám začať? Ani pokračovať? A je to naozaj to, čo chcete? Po čom túžite? Ak nepoznáte jednoznačnú odpoveď, tak by asi nezaškodilo, z času na čas si pripomenúť, čo je pre vás dôležité a aký to má pre vás zmysel. Kouč vám s tým dozaista pomôže. A nezabúdajte na úprimnosť samých k sebe. Veľmi užitočná pomôcka.

 

Poznáte tú chytľavú pesničku od Chinaski - Tabáček? Tak presne o tom je ďalšia bariéra :-) 

Kľud a pohoda - kto by ju nechcel? Chcete rásť, rozvíjať sa, napredovať a posúvať sa? Komfortná zóna je nádherné miesto, ale nič tam nerastie. Nájdite si čas a urobte si zopár výletov mimo svoju komfortnú zónu. Rozširovať svoju komfortnú zónu sa dá aj v pohodičke, v kľude a s radosťou.

 

Život s koučom

 

Zlé hospodárenie s časom - Kľú­čom k správ­nemu roz­ho­do­va­niu a plánovaniu je vedieť zhodnotiť, čo je dôležité a urgentné, a taktiež, vedieť od seba rozlíšiť tieto dva pojmy, pretože to, čo je urgentné ešte neznamená, že je aj dôležité. Skúste si plánovať čas s minisprievodcom “STAŇTE SA PÁNOM SVOJHO ČASU!”

 

Nedostatok viery v seba, vo svoje schopnosti alebo nízka sebadôvera - častý jav a dosť ťažký oriešok. Máte pocit, že práve vy to nemôžete zvládnuť, že vy ste tá najmenej šikovná, len vy ste neúspešný a ak by ste vyzerali ako Angelina Jolie, či Brad Pitt, prípadne, žili by ste život niekoho úspešnejšieho a bohatšieho, bolo by to oveľa jednoduchšie a krajšie? Topánka, ktorá sadne ako uliata jednému, bude druhého tlačiť – neexistuje žiaden univerzálny recept na život, ktorý by vyhovoval každému. Chcete si viac veriť?

Sebadôvera...nie je vojsť do miestnosti a myslieť si, že ste lepší ako ktokoľvek iný.
Sebadôvera...je vojsť do miestnosti a nemať potrebu sa s nikým porovnávať.

Byť sám sebou a veriť si. Byť sám sebou a byť v tom úprimný, autentický. 

"Nedostávame to, čo chceme. Dostávame to, čo sme." 

Čo potrebujete zmeniť, aby ste si viac verili? 

Namiesto porovnávania sa, hľadajte inšpiráciu, venujte sa tomu, čo vás naozaj baví a robte to najlepšie ako viete. Skúste porozmýšľať nad tým, v čom ste naozaj dobrí, aký to má pre vás zmysel, ako sa pritom cítite a kým v tom naozaj ste. Každý z nás je jedinečný, každý je originál a presne tak vás vníma aj kouč.

 

Limitované zdroje - Čo potrebujete k tomu, aby ste dosiahli to, čo ste si zaumienili? Čas, podporu, znalosti, zručnosti, peniaze? Využite svoje schopnosti a svoj potenciál pri vyhľadávaní všetkých reálnych možností a príležitostí na zmenu. Dá sa to? Skúsili ste to?

 

Nedostatok skúseností - Neexistuje človek, ktorý vie všetko a ak ste si raz osvojili schopnosť učiť sa, nikdy o túto schopnosť neprídete. Práca na vlastnom rozvoji a učenie sa je celoživotný proces. Vždy máme čo dopĺňať a vždy bude niečo, na čom sa oplatí popracovať. Navyše, učenie sa napomáha rozširovať komfortnú zónu. Dostatok skúseností je vecou aktívneho vyhľadávanie príležitostí. Stačí opustiť svoju komfortnú zónu a zrazu bude všetkého dostatok :-)  Berte to ako výzvu. No pozor na stres, na časté a rýchle zmeny bez poznávania, uvedomenia a učenia sa….Komfortnú zónu chcete predsa rozširovať a nie ju zrušiť úplne!

Čo vám bráni vyhľadávať nové príležitosti k ďalšiemu sebarozvoju? Ako veľmi to chcete?

 

Nesprávne definovanie priorít - Kľúčom k správnemu definovaniu priorít môže byť na prvý pohľad niečo tak banálne, a napriek tomu tak pochopiteľné, ako je životná spokojnosť. A práve táto ne-spokojnosť nám pomáha definovať si životné priority, čo je dôležité, čo menej dôležité, čo by sme potrebovali zmeniť, v čom pridať a čo jednoducho nechať len tak plynúť. “URČTE SI PRIORITY!” s jednoduchým sprievodcom pre váš osobný rozvoj.

 

Obavy byť sám sebou - Každý človek potrebuje nájsť "svoje doma". To je zo všetkého najdôležitejšie. Aby poznal sám seba a rozumel sám sebe. Aby mu bolo dobre so sebou samým. K tomu ale potrebuje vedieť, čo chce a čo nechce, čo mu robí dobre a čo nie, kam chce dôjsť a čo je pre to ochotný urobiť. Byť sám sebou si vyžaduje zbaviť sa všetkých závislostí, porovnávania, súťaženia a napodobňovania. Každý človek má schopnosť byť sám sebou, každý človek je výnimočný a to mu umožňuje byť sám sebou úplne prirodzene. Ak žijeme, sme výnimoční, každý z nás a preto sa máme tešiť, nech sme akíkoľvek. A tešiť sa máme aj z času, ktorý máme k dispozícii. Buďme sami sebou, ale keď už v tom budeme, snažme sa byť ku sebe čo najviac úprimní...Prečo je tak ťažké byť sám sebou?
 

Nedostatočná motivácia - Keď niečo chcem, robím to pre seba, keď niečo musím, robím to pre iných. Možno veľmi zjednodušený pohľad, každopádne, “chcieť” je vec osobnej voľby, zatiaľ čo “musieť” je niečo, čo je dobré pochopiť a osvojiť si za svoje, aby sme príliš netrpeli pri napĺňaní požiadaviek iných.  Čo sa teda skrýva za úspechom každého človeka,   ak nejde len o niečo tak malicherné a bežné ako “ robím niečo za niečo”? Chcete vedieť viac? Príďte sa inšpirovať na workshop “Po stopách vnútornej motivácie” - inšpiratívny a kreatívny workshop o tom, ako si udržať motiváciu na "uzde" a o nachádzaní rozdielov medzi vnútornou a vonkajšou motiváciou, resp. medzi tým, čo naozaj chcete, čo by ste mali a čo musíte.

 

A ktorá z bariér brzdí pri prekonávaní samých seba Vás?

Inšpirujte sa na workshope BARIÉRY V NAŠEJ MYSLI


Život s koučom inšpiruje, pomáha porozumieť samým sebe a prekonávať samých seba v rôznych životných situáciách a taktiež pomáha premýšľať nahlas o tom, ako žiť s radosťou lepší a kvalitnejší život, ako žiť svoj život v rovnováhe.

Vyskúšajte Koučing ZDARMA! 

 

Kontakt

Moje meno je Slávka Kočanová, som profesionálny certifikovaný kouč, Váš partner v oblasti osobného rozvoja, životných zmien, v profesnej a podnikateľskej sfére a Váš sprievodca pre Život s koučom.

Ing. Slávka Kočanová, PCC (ICF)
ČR +420 777 902 100
SR. +421 908 158 268
info@zivotskoucom.sk

Vaše osobné údaje sú u nás v bezpečí a budeme (spol. DE-WORKS, s.r.o. - poskytovateľ koučingových a poradenských služieb pod názvom Život s koučom - Slávka Kočanová) ich na základe Vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre vzájomnú komunikáciu a súhlas so zasielaním obchodných ponúk a informácií. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať zaslaním e-maila.

©2024 Život s koučom | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET